Dentysta Katowice

Dodane: 20-08-2016 15:14
Dentysta Katowice Nie bój się wizyty u dentysty: gabinet stomatologiczny katowice

O myciu zębów

Wiesz dlaczego zęby należy myć dwa razy dziennie w odstępach około dwunastogodzinnych? Nie tylko dlatego, żeby usunąć resztki jedzenia, lub zabić bakterie. Głównym powodem jest to, że za powstawanie dobrych warunków do rozwoju próchnicy, odpowiedzialna jest płytka nazębna. Tworzy się ona w sposób ciągły, i to właśnie dzięki szczotkowaniu zębów możemy ją usunąć. Jednak - po 12 godzinach płytka staje się tak twarda, że nie jest możliwe usuniecie jej za pomocą mycia zębów. Tak, więc - to nieprawda, że ominięcie od czasu do czasu rytuału dbania o higienę jamy ustnej nie spowoduje żadnej szkody!


Stan uzębienia i geny

Samo dbanie o higienę i właściwe żywienie jednak nie uchroni w 100% przed wizyta u dentysty. Wiadomo, że w ten sposób znacznie zmniejszymy prawdopodobieństwo pojawienia się próchnicy, są jednak jeszcze inne dentystyczne problemy.

Na stan zębów wpływają też geny. Tak, jak mają duży wpływ na kształt paznokci, kolor i strukturę naszych włosów, czy kolor skóry, tak też od nich zależy jakie przypadną nam zęby w losowaniu genetycznym. Przykładem gdzie geny dominują jest kształt naszych zębów - wszelkie problemy ze zgryzem, i tak dalej, które mogą powodować że nie damy rady usunąć resztek jedzenia za pomocą szczoteczki do zębów, czy nici dentystycznej. A to prowadzi jak wiemy - do próchnicy.

Tak więc warto kontrolować stan swoich zębów i dbać o zgryz, ponieważ to oprócz kwestii estetycznej, wpływa również na nasze zdrowie.


próchnica - definicja

bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego.

Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, S. faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa.

Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w



© 2019 http://gielda-komputerowa.com.pl/